Friend of mine

Sunday 16 December 2012

SOTONG CELUP TEPUNG!

Kalau p kedai makan mesti akan order sotong goreng/celup tepung ni kan?? not only me tapi ramai yg akan order ni..dengan kelembutan sotong dan kerangupan tepung dekat luaq tu pekena pulak dengan sos memang mengugat jiwa eheee...But rega sotong ni dahla mahai kan makan sekali sekala boleh la (mokata hangpa kaya nak makan hari2 pun tak pa aihh, tak dak sapa nak marah!)..

So actually dah banyak kali buat sotong goreng tepung ni but selalu tak berapa nak menjadi sebab kadang tepung tu tak crispy dan kadang tu tepung tak melekat kat sotong! hasil mmg tak best!! BUT tak puas hati terus cuba dan cuba sampai lah puas hati dengan resepi kali ni!! sotong kekal lembut kat dalam, kerangupan tepung dengan luaq tu mmg menusuk kalbu!!



Bahan2:
Sotong, bersih, hiris dan tos sehingga betul2 kering!
garam
lada hitam
serbuk kari ikan
tepung gandum (1 cawan)
baking powder
telur ayam sebiji
italian herbs/mix herbs

Cara2:
-perap sotong dengan  garam dan lada hitam, italian/mix herbs
-campurkan tepung gandum, baking powder, lada hitam dan serbuk kari ikan
-gaulkan sotong dengan telur ayam yang dah dipukul, kemudian salutkan dengan adunan tepung
-goreng dalam minyak yg banyak dan api yg sederhana
-angkat dan toskan dan sedia utk dihidangkan =)

1 comment:

  1. Nampak sedap dan sungguh menyelerakan. .. salam perkenalan drod : suteraungu87.blogspot.com

    ReplyDelete