apa beza bihun utara dan negeri2 lain punya?? ehee semestinya pada warna bihun tu..yg warna kuning.. Last friday buat bihun sup utara ni..dah tahap kemaruk dah ni.. dah mmg dari kecik dok makan ni so pastinya tekak bekenan dekat bihun utara dah bihun sup lain =)
Bahan2:
-Ayam 3 ketul amik bahagian isi dan tulang (sape nak guna daging pun boleh)
-kuib pati ayam satu
-kulit kayu manis
-bunga lwang
-bawang merah 5 ulas
-bawang putih 2 ulas
-minyak utk menumis
-air secukupnya
-garam
-bihun (rendam dan celurkan dengan air panas sambil masukkan kunyit ut bagi warna kuning)
-daun bawang, daun sup, bawang goreng (utk hiasan)
Cara2:
1-tumbuk bawang merah dan bawang putih
2-tumis minyak hingga panas, masukkan bawang yg dah ditumbuk, bunga lawang dan kulit kayu manis
3-biar garing masukkan ayam, dan air secukupnya
4-masukkan kiub ayam biarkan mendidih atak hingga ayam empuk
5-perasakan dengan garam pastu siap lah
#untuk cabai merah..bihun sup utara ni mmg kick kalau makan dengan cabai merah
Bahan
-serbuk cili sebungkus
-air asam jawa
-garam
-minyak
-gula
-gula melaka
Cara2
-panaskan minyak
-masukkan serbuk cili kemudian masukkan air asam jawa biar seketika hingga agak pekat kemudia manuskkan garam, gula putih dan gula melaka.
-biar lagi sehingga pekat kira siap dah latu..boleh dihidangkan bersama dengan bihun sup tadi =)
No comments:
Post a Comment